torstai 21. maaliskuuta 2013

Kontaktin merkitys

Ajattelin avata hieman mielestäni kaikkein tärkeintä asiaa koiraa kouluttaessa. Kaikki toiminta lähtee liikkeelle KONTAKTISTA!!

Kontaktin avulla koiralla ja ohjaajalla on yhteys. Koira pystyy lukemaan ohjaajaa ja ohjaaja voi luottaa siihen että koira on liikkeessä mukana. 

Hyvä kontakti. koira seuraa tarkkaavaisena mitä tapahtuu ja lukee ohjaajan ilmeitä ja eleitä. Myös koiran ryhti ja viretaso nousee näin.

Huono kontakti, koira odottaa palkkaa ja jättää ohjaajan huomiotta. Huomioi laskenut ryhti ja irronnut asento.

Kontaktin rakentaminen aloitetaan lyhyillä ja nopeilla harjoituksilla. Koiraa kutsutaan nimellä tai päästetään jokin lyhyt terävä ääni joka herättää koiran huomion ja jo vilkaisusta annetaan palkka. Tätä pidennetään pikkuhiljaa aluksi noin 2sec. ja siitä hiljalleen aikaa lisäten. Seuraavaksi voidaan siirtyä syöttämään makupalaa hampaiden välistä. Ota nakki suuhun niin että koira näkee sen. Kun koira pitää kontaktia aluksi noin 1-3sec. sylkäise makupala suustasi kohti koiraa. 

Kontaktiharjoituksia voidaan kehittää tekemällä katsekontaktiharjoitteita häiriössä. Otetaan toinen ihminen seisomaan koiran toiselle puolen koiran ollessa sivulla. Tästä asennosta palkataan joka kerta kuin koira katsoo kohti tai pitää kontaktin. 

Seuraava taso kontaktille on treenata tilassa tai kentällä jossa on useampia koiria lähekkäin. 

Kontaktia harjoiteltaessa on muistettava, ettei yritä edetä liian nopeasti. Tee harjoitukset aluksi koiralle helpoksi. Kontaktin otto ruokinta-aikana, kontaktin otto ovella ennen uloslähtöä. Normaaleissa arkisissa tilanteissa kontakti on korvaamaton apu. Siitä rakennetaan jokainen hyvä liike ja jokainen hyvä ohjaajan ja koiran välinen suhde.

HOX! Voi olla että jotain jää joskus kirjoittamatta, sillä on asioita joita jälkeenpäin huomaan tekeväni niin automaattisesti ettei niitä tule edes ajatelua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti