tiistai 8. helmikuuta 2011

BARF

Meillä siirryttiin pienten koirien kanssa viikko sitten barffiin. Tarkoituksena on ollut saada hyvinvoivia koiria sekä vähemmän io-ongelmia. Ruoka on maistunut neideille varsin hyvin, aamuisin 40g jauhelihaa + 20g vihannessosetta. Iltaisin nyt ollut rouhittua kalkkunaa tai broilerin siipeä n. 90g. Sisäelinpäivä on kerran viikossa, ostin paikallisesta kaupasta Lakeuden Eräkoirasta valmista sisäelin sekoitusta. Tällä hetkellä tuntuu että luuta tulee liikaa ruoassa, sillä ulosteesta on tullut "luista" eli kuivaa ja vaaleaa. Ruoka maistuu erittäin hyvin vaikka Melmu varsinkin nirsoilee paljon jauhelihassa olevien isompien palojen kanssa.



Ohjeita etsin itse pitkään internetistä ja tulin siihen tulokseen, että Lakeuden eräkoiran sivuilta löytyvät ohjeet olivat hyvin kattavat ja hyvät. Tässä muutamia kultaakin kalliimpia neuvoja:


1.Barfiin siirtyminen
•  1 paastopäivä, jonka jälkeen kertaheitolla siirtyminen raakaruokintaan.
•  Aluksi 1-2 vko jauhettuja lihaisia luita , jotta nähdään, että koira sopeutuu ruokintaan. 
•  Annetaan aluksi joka toinen ruoka lihainen luu/jauhettu luu ja toinen kasvissose/liha.
•  Seurataan, että ulosteet ovat hyvin sulaneen näköisiä. Uloste ei saa olla liian kovaa (vaikea saada ulos/jauhomaista) eikä liian löysää. Ihanne on pieni papanamainen uloste.

RAAKARAVINNOSSA KOIRAN VATSAN KUULUU TOIMIA NORMAALISTI JA ULOSTEIDEN TULEE OLLA HYVIN SULANEEN NÄKÖISTÄ. IHANNE ON PIENET PAPANAMAISET JÄTÖKSET (vrt. jäniksen/villieläinten papanat ).

2. Lihaisten luiden antaminen ja valinta
•  Mikäli koira on ahne tai perheessä on useampi koira luut syötetään kädestä tai eri huoneissa. Jos tilanne on häiritsevä, saattaa koira hotkaista isonkin palan kerrallaan.
•  Ruokinta häiriöttömässä paikassa. Jos koira näkee, että olet lähdössä tai olet kiireinen se saattaa hotkaista luun ahneuksissaan, jotta se pääsisi mukaasi. Älä ruoki kiireessä!
•  Varsinkin raakaruokaan siirtymisen alkuvaiheessa koiran maha saattaa mennä kovalle pienestä määrästä lihaisia luita. Tällöin luita annetaan vähemmän.
•  Mahan kovuutta voidaan helpottaa myös antamalla 2-3 krt/vrk oliivi- tai pellavansiemenöljyä. Öljyn voi antaa illalla viimeisenä tai lihaisen luuaterian jälkeen suoraan kuppiin, josta koira saa sen nuoltua.
•  Mahan kovuuteen voi kokeilla lisäämällä kasvissosetta/ kasvissoseaterioiden määrää ja vähentää lihaisten luiden osuutta tai siirtymällä pehmeämpiin ja lihaisempiin luihin.

JOS KOIRA ON AHNE JA SE JATKUVASTI NIELEE LIIAN ISOJA PALOJA ON TURVALLISINTA SIIRTYÄ VALMIIKSI JAUHETTUIHIN LUIHIN. KIINNITÄ HUOMIO MYÖS SIIHEN, ETTÄ VATSA EI SAA OLLA LIIAN KOVALLA, SE EI KUULU NORMAALIIN RAAKARUOKINTAAN.

3.  Koira ei syö
•  Monesti kun siirrytään raakaruokaan koirat näyttävät jatkuvasti nälkäisiltä, koska ruoka on niin hyvää. Alkuvaiheessa koirille annetaan usein liikaa ruokaa ja koira lihoo. Tästä seuraa ruokahaluttomuus.
•  Koira on sopivassa kunnossa kun kylkiluut hieman näkyvät ja kylkien kohdalla tuntuu muutaman millin ”rasvakerros”.
•  Nartuilla hormonit vaikuttavat ruokahaluun. Juoksujen aikana ja jälkeen narttujen ruokahalu yleensä vähenee ja tällöin ruokamäärän voi pudottaa melkein puoleen. 
•  Uroksilla ruokahaluun taasen vaikuttaa narttujen juoksut, joten ei kannata ihmetellä jos ruoka ei maistu tai nuori uros lopettaa syömisen.
•  Jotkut koirat säännöstelevät luonnostaan syömistään. Monesti sanotaan, että ”ei koira ruokakupin eteen kuole” pitää hyvin paikkansa. Mikäli koira on muuten pirteä ja terveen oloinen ei hetkellisestä syömättömyydestä kannata olla ihmeissään.
•  Liikunnalla ja energiankulutuksella on myös iso vaikutus ruokahaluun. Mikäli koira pääsee vain pikku lenkille aamulla ja illalla ei voi olettaa, että koiralla olisi ”hevosen nälkä”. Kannattaa myös muistaa että narussa kävely kuluttaa monta kertaa vähemmän kuin esim. raskas metsälenkki vapaana tai hakutyöskentely vaativassa maastossa.

JOS RUOKA EI MAISTU, MUTTA KOIRA KÄYTTÄYTYY JA TOIMII NORMAALISTI, EIKÄ SILLÄ OLE VATSA- TAI MUITA VAIVOJA, SE EI TODENNÄKÖISESTI OLE NÄLKÄINEN.

4. Koiralla on ripulia tai se oksentelee
•  Mikäli ruoka-aine vaihtuu nopeasti totutusta saattaa seurauksena olla lievä ripuli, joka menee usein ohi päivässä.
•  Jos ripulia ja sulamattomia luunpaloja on toistuvasti, on syytä epäillä lievää suolistotulehdusta. Tällöin suosittelemme siirtymistä jauhettuihin luihin. Lisäksi tukihoitona voidaan antaa puunkuorijauhetta, tehobaktia, maitohappobakteereja, piimää tai raejuustoa. Mikäli tila ei helpota on käännyttävä eläinlääkärin puoleen. Ripuli ja limaiset ulosteet eivät kuulu barfiin!
•  Koirat jotka eivät ole tottuneet luihin tai hotkivat luita saattavat oksentaa sulamattomia luun paloja. Tämä on luonnollinen reaktio ja koiralle on luontaista oksentaa ne osat mitkä eivät ole sopivia suolistolle.
•  Mikäli oksentelua tapahtuu usein, on syytä miettiä miksi ja milloin koira oksentaa:
- joskus koira oksentaa vain tiettyjen eläinten luita. Tällöin koira saattaa olla allerginen tälle eläimelle.
- koira on hotkinut liian isoja paloja
- koiralle on annettu liikaa luita
- lihaisessa luussa on ollut liikaa rustoa. (Monesti koirat saattavat sulattaa rusto-osan huonommin kuin luuosan. Tämä on erikoista mutta yleistä. Tällöin kannattaa valita joitain muita lihaisia luita.)
•  Jotkut koirat eivät vain yksinkertaisesti sopeudu lihaisiin luihin. Syitä tähän saattaa ruoan ahmiminen, vatsan heikentynyt toiminta (vanhat koirat). Tällöin on parasta antaa koiralle vain kokonaisena jauhettuja lihaisia luita, niistä koira saa myös ihanteellisesti kalsiumia ja hivenaineita.

USEIN TOISTUVA OKSENTELU, RIPULOIMINEN, UMMETUS TAI VATSAN EPÄNORMAALI KURISEMINEN EI KUULU RAAKARUOKINTAAN. JOS KOIRALLA ON JATKUVASTI VATSAVAIVOJA ON SYYTÄ KÄÄNTYÄ ELÄINLÄÄKÄRIN PUOLEEN.

5. Ole valveutunut!
•  Kaikessa ruokinnassa ja koiran hoidossa viimeinen vastuu on omistajalla. Valvo kun koirasi syö luita ja ruokaa oli ruoka sitten tuoretta, nappulaa, raakaa luuta tai puruluuta. Koira voi yhtä hyvin tukehtua solmuluun solmuun kuin raakaan luun palaan saati sitten palloon tai leluun.
•  Seuraa koirasi jätöksiä! Mihinkään ruokintaan oli se sitten raakaa tai nappulaa ei ole normaalia jos ulosteet ovat limaisia, niissä on sulamatonta ruokaa tai se on löysää. Tällaisessa tapauksessa useimmiten taustalla on jokin häiriö.
•  Tarkkaile koirasi ulkonäköä! Normaalin terveen koiran silmät ovat kirkkaat ja puhtaat, korvat ovat puhtaat ja ne eivät haise, hengitys on raikas eikä haise, turkki tuoksuu puhtaalle eikä haise, kynnet eivät lohkeile ja iho ei ole kuiva eikä kutise.

TARKKAILE KOIRAASI JA OLE MIELUUMMIN LIIAN VAROVAINEN KUIN JÄTTÄISIT KOIRASI HUOMIOIMATTA. ONNELLINEN ON KOIRA, JOSTA HUOLEHDITAAN JA KATSOTAAN SEN PERÄÄN, NIIN RUOKINNASSA, KUIN MUUSSAKIN ARKIELÄMÄSSÄ.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti